onsdag 19 oktober 2011

Biscotti

Under ett par, tre dagar, har jag testat att baka skorpor på många olika sätt och kommit fram till, som vi tycker, ett bra grundrecept.
Uffe har varit kritisk försökskanin och ätit sig igenom några sorter vid det här laget och givit bagaren godkänt, ibland med berömligt och godkänt betyg, ibland bara godkänt. Tillsvidare har jag inte fått underkänt. :)
Det jag har kommit underfund med under de här skorptestardagarna är att man kan använda sig av samma grundrecept till alla sorter. Man måste ju vara praktisk!
Om någon vill testa så varsågod!:D
En viktig detalj för smaklighetens skull är att använda bra råvaror. Så är det alltid! Jag använder som vanligt enbart ekologiska färska produkter.

Chokladskorpsreceptet:
100 gr rumsvarmt smör
100 gr mörk choklad
1 dl rårörsocker
2 ägg
1 msk carob/kakao
1 tsk äkta vaniljsocker
drygt 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

Hacka chokladen grovt till att börja med.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke.
Rör smöret och sockret ordentligt och blanda i ett ägg i taget innan du lägger i
de torra varorna och knåda ihop allting till en lagom lös deg innan chokladen läggs i.
Låt degen vila i kylskåpet ca 20 minuter tillika som du värmer ugnen till 200 grader.
Dela degen i fyra lika stora delar, rulla dem till långa stänger direkt på en bakplåtspappersbeklädd plåt ( enklast så) och platta till längderna så de blir ca 1 cm tjocka och 5 cm breda. Grädda längderna i ca 12 minuter och tag ut plåten och låt allting svalna en stund innan du skär längderna på snedden i ca 1-2 cm tjocka skivor.
Så åter in med hela härligheten i 100 grader varm ugn. Efter ca 30 minuter stänger du av ugnen och låter skorporna torka färdigt på eftervärmen med ugnsluckan en aning på glänt så att fukten pyser ut.

På samma sätt gjorde jag med valnötsskorporna, lämnade bara bort chokladen, kakaon och vaniljsockret och lade i ca 100 gram valnötter istället.
Det blev också en apelsinskorpa gjord på likadant sätt, smör, socker, ägg, mjöl, bakpulver och salt är grunden och sedan smaksätter man på olika sätt.
Idag skall jag testa med kokos....

För tillfället har jag energikakor i ugnen, s.k. bars, bestående av havregryn, dinkelmjöl, choklad, hasselnötter, apelsin, honung, vatten, bakpulver, salt.....också någonting man kan variera i det oändliga, beroende på vad man har hemma och vad man tycker om.
Igår, just innan mörkret sänkte sig var jag och hämtade nymalet mjöl inför helgens bakningskurser på Pettas. På vägen från Övernäskvarn svängde jag mot Bartsgårdahållet och kunde konstatera, som så många gånger tidigare, att det är vackert på de flesta håll i vårt lilla örike. Kvällen tillbringades tillsammans med barnbarnen medan deras föräldrar hade annat för sig. Storm och regn kantade min väg hemåt vid niotiden.

Idag är det uppehållsväder och småblåsigt men fortfarande varmt.

19 kommentarer:

  1. Kommer att tänka på de klassiska förvandlingskakorna, där man hade en deg med ett otal smaksättningar och former. Smart för dem som gillar slika bakverk. Lika smart som att baka allt i långpanna så att man kan skära resultatet i rutor - lätt att förvara.
    Hoppas du hinner njuta av ert vackra utrike mellan skorpor och rutor.
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Jag vet att du bor i ett örike - men det fattar inte min stavningskontroll. Nu slår jag av den.
    M

    SvaraRadera
  3. Margaretha,

    tänkte faktiskt på samma sak, sju sorters kakor på samma deg eller någonting sådant.

    Utrike!:D
    Jag förstår att stavningskontrollen tycker att jag bor i ett sådant. Rätt det också, med tanke på att jag inte bor i Sverige. Det sägs ibland att folk kommer från utlandet, vilket säkert är detsamma som utriket. Man talar om inrikes-och utrikespolitik, men kanske inte om örikespolitik. Språk är mycket intressant
    Karin
    som skall plocka in de allra sista tomaterna för den här "sommaren" om en stund

    SvaraRadera
  4. Tackar tackar, så glad jag blir här i min fortfarande snoriga värld! Har åkt på ytterligare ett hemskevirus, till råga på allt..
    Pratade just med kusin Grönlund på ön, hon tyckte det var riktigt ruggigt idag. Det är det här också för den delen..

    kram på dig

    SvaraRadera
  5. Tina,

    du får nog lägga eucalyptus och citron i skorporna. Och så måste du avmagnetisera dig för virus. Stackars snoriga dig! Det är tungt att vara förschyld.

    Det är bara ruggigt väder att vänta ett tag framöver nu....snart lägger novemberdimmorna sig runt omkring oss också. Jämmer och eländes elände

    Atjoo!:D
    Kramar!

    SvaraRadera
  6. Stackars, Stackars, STACKARS UFFE som tvingas vara försökskanin då du bakar och har dig.
    Hur står han ut??
    Nej, jag skämtar såklart...LYLLOS HONOM!! SLURP!! Vilkagoda skorpor det verkar vara, mums!!
    OCH ditt lilla örike är så vackert! Inget snack om den saken!
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Annika,

    han verkar stå ut:), rymmer ut och drar upp någon gädda emellanåt. Sedan kommer han hem och äter kakor igen. Han är luttrad och härdad vid det här laget.
    Öriket är vackert, japp!
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Det verkar ha blivit läckra skorpor! Tack igen för receptet! Karin, om du hade vänt kameran mera åt vänster hållet, så hade du kunnat kika in till mig på andra sidan om viken!

    SvaraRadera
  9. Sirkka,

    :D, det verkar så!
    Oj, är det där du bor!? Så vackert! Nästa gång vänder jag kameran åt vänsterhåll. Lita på det!:)

    SvaraRadera
  10. Åh det som är så gott. Åt ett par hemma hos min syster en jul som var gjorda på saffran och mandel. Och de var jätteenkla att göra.
    Måste nog luska fram det receptet igen till jul.

    Ja detta med svärmödrar tål att tänkas på så att man INTE blir likadan ;)

    Hälsningar
    Yohanna

    SvaraRadera
  11. Yohanna i Las Palmas,

    precis så är det, man får se till att bli en riktigt bra sådan:).
    Lycka till med julbaket!

    Karin

    SvaraRadera
  12. Jag blundar.
    Vill inte titta.
    Försöker undvika allt sådant nu.
    Skriv snabbt ett nytt inlägg!
    kram

    SvaraRadera
  13. Lisbet,

    jo, jag gör men lova att blunda till nästa inlägg!
    Ta fram en morot också så du har någonting att göra under blunda-tiden!
    kram!:D

    SvaraRadera
  14. Lyckliga din man som får provsmaka så mycket gott som du bakar :-). Skorporna verkar jättegoda med choklad i. Nötter kan jag aldrig använda. Har en son som är nötallergiker.
    Om jag bott på din fina ö hade jag mer än gärna deltagit i dina kurser.

    Tranbär har vi i en av Aloe Vera dryckerna och dom är det mest åtgång av. Dels för smaken och för tranbärens egenskaper.

    kram
    strömma

    SvaraRadera
  15. Tack, tack för att du är så generös och bjuder på dina fina och Uffemärkta recept. Jag skriver ut och bakar jag med.

    Säg mig, när du skriver äkta vanilj, vad menar du då? Jag vacklar mellan flytande, den där lilla kartongen med "äkta" vaniljsocker (svarta pricka i pulvret) och vanligt vaniljsocker på burk. Vad använder du? Märker du stor skillnad?

    SvaraRadera
  16. Strömmas sida,

    Ja, han ser nog väldigt nöjd ut när han har en del burkar att ta för sig av. Likt Nalle Puh och honungsburkarna:). Jag tror och skall testa chokladskorporna litet mera, lägga i lite apelsinsmak och grädda dem litet kortare tid...Sedan sitter de nog som hand i handske för min del också. Uffe har ätit upp dem alla så jag gissar att de är goda ändå förstås:)
    Jag kan tänka mig att ni har en del tranbär att ta vara på också:). Är säkert jättebra tillsammans med aloe vera.
    Kram
    Karin

    SvaraRadera
  17. Kesu,

    grädda dem litet kortare tid än jag har skrivit, bara någon minut så tror jag att de blir ännu godare:). Skall testa på nytt igen. Uffe har ätit upp alla så de duger säkert men jag vill ha dem ännu bättre.
    Jag borde ha varit tydlig med vad jag menar med äkta vanilj. Jag lägger vaniljstång i socker och använder sådant, men jag är fullständigt säker på att det Äkta vaniljsocker som man kan köpa färdigt också duger bra.Det med prickar i. Tror inte att skillnaden är så stor när det kommer till kritan. Det är jag som har mina nojor:)ibland.

    SvaraRadera
  18. Har varit inne och läst här på din blogg. Trevligt och jag återkommer .
    TrollMor

    SvaraRadera
  19. Trollmor,

    så härligt!:) Du är varmt välkommen! Jag tittar nog över till dig jag också.

    Karin

    SvaraRadera