söndag 4 september 2011

Söndagen

såg ut att bli regnig men de mörka, mörka molnen som dök upp i väster drog söderut om oss...
och solen har skinit hela dagen.

"Äsch", sade jag när klockan var nästan ett, "idag kommer det inte någon människa hit! Jag går ut och gräver ner isopen och plockar tomater." Uffe höll med," gå ut du bara, jag vaktar caféet".

Vips, så hade jag hoppat i grävarkläderna och vad händer?...en mindre invasion, inte från yttre rymden, men ändå, vällde in genom dörren och ville ha snabb fika. Jag hann inte ens ömsa klädskinn utan fick vara behjälplig Uffe så gott jag kunde i min grävlingdräkt, vilket alla tycktes vara nöjda med....bara det gick undan, för kaffetörstiga var de allihopa

Väl ute i trädgårdslandet fick jag se en handikappad Eldsnabbvinge, Thecla betulae. Hon kunde flyga riktigt skapligt fastän hon nästan hade bara en halv vänstervinge...rejält maläten. Honorna är avsevärt mer långlivade än hanarna..de kan påträffas ända in i september och nu är det ju det....men snart har hon dansat sin sommar...äggen är lagda och i vår blir nya larver fjärilar och så fortsätter det ...och fortsätter...och fortsätter i all evighet...förhoppningsvis.
Det är inte bara jag som tycker att stockrosorna är vackra...
I sensommarsolen hittade rätt många bin till äppelmyntan i Fyrklöverlandet...det var ett riktigt sommarsurr....surr, surr, surr lilla sommarbi....
Den där lilla bakändan kan vara väldigt vass om det vill sig...det sorgliga är att om den sticker någon så dör den själv. Gadden blir kvar i huden och drar ut inälvorna när biet försöker flyga iväg...så försök att inte bli stucken...biet behövs på så många sätt.
Mitt i allt när jag fotograferade Kämpegrobladets blomma, så kom Buffus, rådjurskidet från i vintras med långa kliv och hopp genom trädgården...det är bockjakt och han sprang för livet...stannade upp en sekund för att titta på mig och sprang vidare in bakom rishögen...och var i säkerhet. För den här gången.
Och varje gång jag upplever ett jagat djur blir jag genast, omedelbart bums vegetarian i mina tankar.....men ännu inte i handling...bara nästan...

Vi har haft nästan femtio personer här idag! En busslast med personal från Havsvidden kom på besök för att ta reda på vad vi är för ena prickar...och efter en intensiv halvtimme med frågor och svar, smakprov och diskussioner försvann de vidare ut till bussen och for iväg igen....
Jag tror att Uffe och jag också skall göra likadant....göra besök på samma sätt en vacker dag:)
Men vi behöver ingen buss.

22 kommentarer:

 1. jag dansade en sommar
  och sen så var jag gammal
  och sen så var det slut

  Det gäller att, som fjärilen, vara närvarande här och nu - nästa sommar vet vi inget om.

  Njut nu!
  Margaretha
  som har haft
  en varm dag
  - men inte så
  solig som
  förväntat

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder som vanligt! Här har vi också haft en fin dag. Sista sommardagen känns det som. Bonden skördar det sista fältet här intill. Jag skulle önska några fler soliga och varma dagar för då kanske alla mina luktärter hinner slå ut.

  SvaraRadera
 3. Margaretha,

  varje morgon borde man inse att så är det, leva därefter och vara i nuet så mycket som bara är möjligt.
  Karin
  som fick mera sol än förväntat

  SvaraRadera
 4. Lena,

  man suuuger verkligen ut de här, som man upplever det, sista soliga sensommardagarna.
  Hoppas att du får uppleva att dina luktärter slår ut innan det blir höst på "riktigt".

  SvaraRadera
 5. Roligt att titta in till dig. Ni lever så nära naturen, så där som man önskar att leva själv.

  Varma hälsningar

  SvaraRadera
 6. Jag har allt tänkt bo på Havsvidden någon gång, det stället ser fantastiskt ut. Men jag hamnar alltid hos släkten ändå, får göra slag i den saken snart..
  Så kul med så mycket folk, det glädjer mig!
  Solen har värmt upp mig med 26 grader idag, jippie!

  Stor kram!

  SvaraRadera
 7. Då blev det ingen vilodag för er del, men gissar att inte klagar ni!
  Ändå har du hunnit ta fina bilder, du är allt bra effektiv.
  Vi hade 25 grader idag, en otroligt fin dag. Ja, du har ju redan läst hur underbar den var. :)
  Sov gott, när det blir dags!

  SvaraRadera
 8. Maggan,

  jag i min tur tycker att det är lika roligt att du tittar in här:). Tack för det! Du har helt rätt, vi lever nära naturen, av den och i den. Vårt sätt att leva...

  Varm hälsning till dig också!

  SvaraRadera
 9. Tina,

  Du får ta släkten med dig till Havsvidden. De brukar ha trevliga paketlösningar under lågsäsong. Jag känner flere ålänningar som gör så. Norrhavet ligger utanför och är sagolikt vackert.
  Det blev oanat många som kom idag, ja, fastän en stor del av dem var just Havsviddens personal och inte direkta kunder. Men trevligt var det.

  Stor kram!

  SvaraRadera
 10. Ailas,

  nej, det blev ingen vilodag, men ändå så blev det så på sitt sätt. Det är ändå långtifrån hur det brukar vara under högsäsong. Nu hinner vi verkligen prata med folk.
  Jag vilar när jag bloggar, jag vilar när jag fotograferar, jag vilar när....:) så snart jag bara hinner och kan. Man kan ju vila i språnget, som du vet.

  Sov gott,du också!För min del blir det den första sovmorgonen på läääääänge i morgon:)

  SvaraRadera
 11. Ser fram emot bilder av vedlidret efter skördefesten!

  Så roligt med gästerna! Och så många som fick se dig i grävlingdräkten. Kul!

  kram

  SvaraRadera
 12. Lisbet,

  :D, det gör jag själv också...det finns plentum att göra där.
  Det kändes aningen konstigt att servera klädd i trädgårdskläderna. Tur att de var nytvättade.

  kram

  SvaraRadera
 13. Såå skönt för er med en sovmorgon! Hoppas ni kan njuta av den läänge.
  Vi fick en riktigt varm och solig helg, rena högsommaren, och idag var vi på fyra eko-gårdar i Skåne. Jätteroligt att träffa dessa ambitiösa och trevliga människor. Och ett gott stenugnsbakat surdegsbröd fick vi med hem.

  SvaraRadera
 14. Vilken bra dag det blev!
  En sån där eldsnabbvinge skulle jag gärna vilja se. Undrar om såna finns här? Googla googla... :-)

  SvaraRadera
 15. Olgakatt,

  det skall bli skönt. Hoppas bara att vi verkligen får sova och inte går på som vanligt i ullstrumporna. Det är längesedan så kanske kroppen vaknar före jag gör det:). Vi har också haft en vidunderligt fin söndag rent vädermässigt. Skulle gärna ha varit med på er ekorunda. Njut av surdegsbrödet.

  SvaraRadera
 16. Mian,

  de håller sig söderom Stockholm men har hittats i Hälsingland någon gång...
  Få se vad du kommer till när du googlar.

  SvaraRadera
 17. Oj, en handikappad Eldsnabbvinge - tänk att du fångade med din kamera. Du har en förmåga att komma så nära och vara med "där det händer" i er spännande trädgård.

  Så många det kom idag! Gillar att du hade grävarkläderna på dig - spontant och naturligt som det ska vara :)

  Kram!

  SvaraRadera
 18. Lotta,

  Eldsnabbvingen sjunger just nu på sin allra sista vers och jag kan tänka mig att det är just därför som den är så "maläten". Det finns så mycket som händer i en gammal trädgård, där det mesta trivs.
  Jag är glad att grävarkläderna var nytvättade:), annars hade de nog fått vänta på ombyte av kläder om jag skulle ha stått bakom disken. Det finns gränser även för spontanitet:)

  Kram!

  SvaraRadera
 19. Så rart med en caféägare i grävlingdräkt!
  Det känns nytt och trevligt. Skönt med lugnare så ni hinner prata lite -och kanske gräva lite?
  Stor kram från Eva i Tyresö

  SvaraRadera
 20. Känner igen det där från den tiden jag arbetade på bibliotek. Tomt i flera timmar men lämnade man disken för att göra något annat kom det alltid kunder. Härliga dagar här också i trädgården där allt verkar göra ett sista ryck inan mörkret sänker sig.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 21. Eva,

  nu blir det gräva och röja ..vi har ju Öppna gårdar om mindre än två veckor, men visst är det om inte lugnare, så åtminstone annorlunda:)
  Stor kram tillbaka!

  SvaraRadera
 22. Ölandsvindar,

  ja, också som marknadsförsäljare känner man igen det. Så fort man bestämmer sig för att äta någonting så kommer kunderna när man står med munnen full...:)

  Kram

  SvaraRadera