onsdag 28 september 2011

Ingen himmel och pannkaka här...

men himla mycket tomater
har vi fortfarande att ta vara på, att äta och njuta av .....
Lite synd är det att de kom igång så sent med mognadsprocessen....nu när vi har stängt för sommarsäsongen...men vi äter desto mera själva:)
Ett kilo om dagen går åt, ungefär...vilken lyx eller hur?
Några lådor är fortfarande inte tömda i växthusen....och döm om min förvåning när jag hittade några kungsljus i den ena av planteringslådorna...nu skall de planteras ut. Någonstans. Annars dör de när kylan tar grepp om allting igen.....
Igår kväll var himlen som en rosa dröm....
Det är alltid så fascinerande att se himlaspelet på kvällarna, just innan solen går ner...i förrgår var himlen persikofärgad....
Vacker variation...
Ikväll är den lagd åt det här hållet:)
Dagen har för övrigt varit rätt så murrig men efter regn kommer solsken....

Imorgonbitti, tidigt, drar vi iväg på böljan den blågrå med soppa, bröd, kaffe och bullar med oss. En catering är på gång....jag berättar mera när vi åter är hemma från vårt uppdrag mot eftermiddagen

Nej, vi skall inte med Albanus!:) Hon är på väg mot Helsingfors och strömmingsmarknaden....utan oss. Traditionen bryts tillfälligt för vår regering att bjuda in folk ombord under strömmingsmarknaden i Helsingfors....det är valtider och tiden räcker inte till för representation...synd nog. Det brukar vara trevligt.

En bra kväll önskas!

30 kommentarer:

 1. Så gott det ser ut. Tror jag skulle kunna livnära mig på enbart tomater - i alla fall tills bristsjukdomarna sätter in.
  M

  SvaraRadera
 2. Margaretha,

  trösten är att tomaterna hos oss snart tar slut ändå....fastän de är många. Så vi kanske klarar oss utan bristsjukdomarna..
  De är himmelskt goda...de hemlagade:)

  SvaraRadera
 3. Vad gör ni med alla tomater nu när ni har stängt?
  Äts upp naturella eller?

  SvaraRadera
 4. Vilken underbart vacker himmel! Nästan overklig...

  SvaraRadera
 5. Mian,

  vi tuggar febrilt med stor glädje. Äter dem som man äter äppel, lagar tomatsallader, lägger i olika maträtter och om det mot förmodan blir någonting över, att vi ledsnar, så gör jag chutney av dem.

  SvaraRadera
 6. eva i Aten,

  det finns himmelska solnedgångar här emellanåt så vi måste nypa oss i armen för att fatta att vi är vakna..trolska, älvlika drar de förbi en kort stund innan solen faller i havet:)

  SvaraRadera
 7. De där tomaterna skulle jag gärna frossa i!
  Köper mina på ICA, men nästa år ska jag försöka mig på att odla ett par.
  Skickade just ut mannen för att ta ett foto på himlen o havet, det är så vackert! Jag är helt slut idag, bara roligt slut, ska tilläggas.
  Jag nämner dig i min blogg imorgon min kära vän....

  KRAM

  SvaraRadera
 8. Det är något skumt på gång här mellan dig o mig.
  Förra gången jag skickade en hälsning, så fick jag ju sidan med förfrågan om persnr. Nu stod det 'redirecting', ett par sekunder...konstigt och nytt för mig!!

  kram

  SvaraRadera
 9. Vad gott med egnenodlade tomater och annat hemodlat också. En jätteskillnad i smaken mot det man köper på affären.

  Vackra kort på himlen. Tidigt på morgonen när solen går upp och sen på kvällen när den ska gå ner, är det så himla fint att se och tacksamt att fota.

  SvaraRadera
 10. Tina,
  det skulle vara härligt att sitta tillsammans i växthuset och förlusta oss i tomater:). Absolut skall du odla två plantor nästa år, en med körsbärstomater så får du määääängder....

  Oj, roliga slut gillas och nu blir jag ju så nyfiken att jag nästan spricker:)

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Tina,

  samma sak hände här också....undrar vad som kopplar om? Det måste ha med Blogger att göra. Knepiga Blogger, förstår att det är många som har problem med kommenterandet till varandra just nu. Hoppas att det löser sig...

  KRAM!:)

  SvaraRadera
 12. Strömmas sida,

  de är så goda så....när de tar slut brukar vi sluta upp att äta tomater ett tag...de som finns i affärerna senare är som glasbollar, nästan smaklösa, också de ekologiska. Tomater vill ha sol.

  Apropå himlaljusen under morgnar och kvällar så skall man inte vänta för länge...det gäller att knäppa till medan det pågår:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Hejsan! Jag har ätit svarta tomater i dag. Visste inte att det fanns men de var goda. Milda tror jag. Har inte bytt blogg adress. Är alldeles för slut på för att orka det. Men om det inte slutar strula gör jag nog det. lusten att blogga förstörs ju då det bara krånglar. Ha en trevlig dag imorgon! :)

  Ann-Louise

  SvaraRadera
 14. Hahhaaaahhhaaaa! Hur ska jag få någon sömn nu efter detta onsdagsvarvaner??? Kommer aldrig att glömma din kommentar!

  Snart ska jag sätta in ett grönatomaterrecept! Jättegott!

  Godnattkram!

  SvaraRadera
 15. LyckligaPraliner,
  hoppas du inte fick svart tunga:D! Jag såg att man säljer gröna tomater i affären idag, mogna gröna. Såg konstigt ut.
  Jag har 21 st frön på min vägg som skall bli svarta tomater nästa år...jag har kletat fast dem på ett hushållspapper där de har torkat:D.
  Självklart tappar man lusten att blogga när det krånglar, men tappa inte lusten, snälla! byt bara bloggadress och hör av dig så jag vet var du finns.
  Ha en mindre strulig dag imorgon!

  Karin

  SvaraRadera
 16. Lisbet,

  schsch...sov gott nu och glöm allting om ödlor i Österbotten...sussa sött, sov så gott...vill inte hålla dig vaken, skrattar du så där får ju inte din make sova...då blir ni två hålögda personligheter istället för en skrattande sådan:D

  Godnattkram!

  SvaraRadera
 17. så underbara goda..fina tomater...kan riktigt känna tomatdoften..som man inte känner på affärköpta smaklösa tomater..lyllo...kan du äta för mig med....tomater är ju som godis...när de är små och söta..som vi Kusin...heheheheh...Kram Karina

  SvaraRadera
 18. Mmmmm - goda tomater än de "hemgjorda", solmogna, finns inte! Njut så länge du kan!

  SvaraRadera
 19. Ah, så gott! En tomatsoppa kanske det blir om ni har så mycket? Jag stekte ett gäng för ett tag sedan, det blev gott!

  Ha så trevligt imorgon! Härligt att få komma ut på sjön. Soppa, bullar och kaffe...mums! Min favvokombination

  Kramar!

  SvaraRadera
 20. Oljekritan,

  jag äter för oss båda sötnosar;), Karina! och njuuter....:)
  En finfin torsdag önskas dig!
  Karinkram!

  SvaraRadera
 21. Klimakterihäxan,

  precis vad jag gör...när de är slut vill jag inte ha köpta tomater på ett bra tag...:)

  SvaraRadera
 22. Lotta,

  det blir en del soppor med mycket tomat i, också:). Den här årstiden finns så mycket att ta vara på i trädgårdslandet så det blir en del zucchini, lök och örter också...bönorna är slut eller rättare sagt infrusna:)
  Skall nog steka också!

  Skall ha det bra, har jag tänkt!
  Ha det så du också!

  Kramar!

  SvaraRadera
 23. Tycker att det är tur att ni själva får njuta av de goda tomterna. Jag hade inte tomater i år, och jag saknade den mjuka solmogna smaken av egna tomater....
  Ha en fin dag
  Ann-Mari

  SvaraRadera
 24. Jag tycker på det hela taget att mognadsprocessen var långsam i år. Vi har massvis med tomater och gurkor som inte hann med. För att inte tala om pumporna och en hel massa blommor vi drev upp från frön.
  Ljuvliga bilder!

  SvaraRadera
 25. Mmmmm...tomatsoppor är ju väldigt gott, ja. Liksom att grilla tomater och att bara äta dem som de är!!
  Älskar tomater, och Karolina också.
  Brukar köpa svarta tomater ibland, och grönspräckliga, oranga etc.
  Spännande cateringuppdrag, men synd med Hfors!!!
  Kram!!!

  SvaraRadera
 26. Ann-Mari,

  tack, vi njuuter sötman och mognaden så mycket vi kan, försöker lagra den också:)
  Ha en fin fortsättning på dagen!

  SvaraRadera
 27. Husfrun,

  gissar att det har med den långa kalla våren att göra, sedan torkan (åtminstone här)...allt är senare men också tidigare, paradoxalt nog.
  Vi har haft zucchiniplantor som inte har givit någonting alls i år, de verkar sterila men tur nog så fanns det andra som har sprutat frukter ur sig:)
  tacktack!

  SvaraRadera
 28. Annika,

  Det skulle vara roligt att ha många olika sorters tomater...ibland har jag haft fem, sex olika men i år blev det blott och bart bara en sort men desto flere istället.
  Nu skall jag bara redigera en del av bilderna så kommer en etapp av vår cateringresa idag på bloggen.
  Helsingfors ligger kvar och det blir säkert en annan höst igen.
  Kramar!

  SvaraRadera
 29. Vilken lyx - ett kilo egenodlade tomater om dagen :-D Mums!!!

  SvaraRadera
 30. Christina,

  ja, här är vi luxuösa:). Ett tag till!

  SvaraRadera