måndag 29 augusti 2011

Pastellmåndag

När jag steg ut på trappan i tidig timme då allt är så där magiskt tyst och stilla, var himlen färgad i rosa nyanser
med inslag av blått som övergick i lila
Osökt gick mina blickar till samma färger i trädgården...nästan ton i ton gick cikorian, som fortfarande slår ut ett fåtal av sina blommor
Malvan blommar rikligt och kommer så att göra tills frosten tar den längre fram
Söderut var molnen regntunga...
men hos oss skiner solen på liten tuva av jordgubbstok och
temynta. Temyntan, Monarda didyma, är egentligen ingen mynta, så den förökar sig inte med den hastighet som man är van med att myntor gör. Sitt latinska namn har den fått av Nicolas Monardes som skrev Amerikas första flora år 1569. Temyntan är alltså amerikan från första början.
Oswego-indianerna tillredde te av den, sk oswego-te. Det påstås att de vita lärde sig av indianerna att dricka detta te i stället för vanligt te efter "the Boston tea party" år 1773.
Indianerna använde teet för att bota förkylningar, motverka gaser, menssmärtor, sömnproblem och illamående. Teet lär också vara antiseptiskt och vätskedrivande.
Oberoende av all denna påverkan av tedrickandet, så använder jag temyntan för att den är god att göra te av. Rätt och slätt. Om jag får alla de andra fördelarna samtidigt så är det ju bara bra:D
En ljusblå kruka får avsluta pastellfärgerna för den här gången....
Det finns en spion i vår trädgård. Han kom hit i går kväll som en gåva av våra tyska vänner från Dirmstein....så nu känner vi oss verkligen påtittade:D

Igår var det allt som allt nio personer här på besök till caféet. Att jag noterar allt detta är för att vi själva så småningom skall göra en utvärdering om hur vi har öppet nästa sommar...kanske vi stänger tidigare för säsongen, kanske vi har öppet endast under helgerna efter den 20 augusti, kanske vi gör på något helt annat sätt. Så småningom måste vi ta ett beslut ....i den här branschen behöver man vara tidigt i farten för att synas i broschyrer och på andra ställen.

30 kommentarer:

 1. Märkligt med solned- och uppgångar, man ackar och oar - men är det en målning kallar men den (i nio fall av tio) för hötorg!
  Margaretha
  som tycker att
  cikorian nästan
  ser ut som en
  balansvåg -
  något för en
  butik med
  onödiga
  prylar?

  SvaraRadera
 2. Haha, sicken en rolig spion! Hörde en rolig novell på P1 härom dagen, Bästa utsikten, av Petra Revenue. Där hade din fluktare platsat perfekt. Man kan höra novellen på nätet. Vi hörde den i bilen, mannen och jag och hade väldigt roligt och jag lyssnade en gång till i går.
  Visst har Margaretha rätt; solnedgångar och upp-dito är fantastiska. Kanske så fantastiska att det ofta bara blir patetiskt att försöka måla dem. Bättre då med fotografering när det numera är möjligt.

  SvaraRadera
 3. Margaretha,

  du har helt rätt. Äh, det där är ju bara hötorgskonst! Det har man hört många gånger....så nedvärderande egentligen.
  Karin
  med balansvågsblommor i trädgården

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,

  de lär vara rätt vanliga i Tyskland, fick vi oss berättat. En tysk spion från Kina.(Tillverkningslandet). Här är det spännande saker på gång, haha...Personligen är jag inte så förtjust i dylik trädgårdskonst men vi har så många konstigheter här ändå så han passar med all säkerhet i alla fall.
  Det kan bli för mycket av det goda emellanåt när det gäller soluppochnedgång.
  Skall lyssna på Petra, tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Maria,

  så sant så, himmelskt var ordet:).

  SvaraRadera
 6. Ja, visst suckar man alltid hänfört över soluppgångar och solnedgångar, de är ju såå vackra.
  OCH ljuset är så vackert i arla morgonstund och i kvällningen.
  KUL liten tysk spion ni fått!!
  :-D Rena, rama paparazzi i buskarna runt Pettas.
  Förstår att ni grubblar lite över då ni ska stänga för säsongen.
  KRAMAR!!

  SvaraRadera
 7. Annika,

  den tyska spionen kan få kall längre fram, så han får kanske bo i ett av växthusen och vara där och spana ut:). Allt kan man få som gåva också. Jag bara skrattar åt honom...och vinkar...galen som jag är.

  Det som är svårt med öppethållningstiderna är att egentligen vill vi ju hålla servicen åt de få som fortfarande rör på sig i landskapet, för det är roligt när det ramlar in folk från någon annanstans, men å andra sidan blir vi väldigt låsta då vi själva skulle kunna ta en sådärlagomlugn semester på havet och i skogen, bara koppla av efter en hektisk sommar. Det lutar åt att stänga runt den 20 augusti och ha öppet i helgerna en månad till.
  Under tiden så lägger vi våra pannor i djupa veck och tänker så det knakar:D innan ett definitivt beslut tas
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Så fantastiskt vacker himmel och blommorna likaså! Det är bra med en övervakare som har ögon på ert ställe så ingen ovälkommen kommer.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 9. Anelias hantverk,

  naturen är storslagen!
  Tror att vår övervakare kan ha en viss psykologisk inverkan...man tycker faktiskt att man har någon som tittar på en när man är ute i Fyrklövern:D
  Ha det bra du också!

  SvaraRadera
 10. Åh, så vackra färger! Morgontimman är den allra bästa! Även om jag älskar tidiga mornar så blir det lite väl tidigt här hemma just nu...Moira har fått för sig att hon ska göra morgontoalett redan vid 04.30...Sen går hon in, rusar upp i min dotters säng och somnar på stört. Men själv är jag alldeles för vaken :-/
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Lotta,

  du har fått småbarn igen, ett ljuvligt sådant. Upp och hoppa nu matte, jag är kissnödig och vill ut:D. Känns igen från tiden då jag också hade fyrbenta vänner.
  Det är lite väl tidigt 04.30, håller med men hon kanske lugnar sig när det blir mörkare
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Så otroligt vackra färger naturen bjuder på! Det gäller bara att se dem och ta vara på dem - och det gör verkligen du (och delar med dej till oss!). Jag hoppas det kan bli tillfälle att komma till ert kafé en annan sommar, det var på vippen att vi åkte till Åland i år men till slut blev det inte så.

  SvaraRadera
 13. Grekland,

  naturen är rik på upplevelser.
  Jag förstår mycket väl att det blev mycket som ni ville uppleva när ni väl var i Sverige. Tiden rinner iväg. Vi har tänkt vara kvar här i fortsättningen också.:) Ni är alltid välkomna när det än passar!

  SvaraRadera
 14. Sina pastellkritor har målat fina bilder..vackert i din pastellkamera...och himlen så skööön...och att det är tyst..det skönaste..ville verkligen fara till Åland..att det ska va så svårt att få ändan ur vagnen...Ni kanske drar till Örebro nåt??
  Men det är väl svårt att lämna den vackra än kan jag tro...Den där tyske spionen var en kul en'--
  undrar vad han har i kikaren..Är det Karin som han tittar på?? haah
  Ha det så gött sov så sött...Kram Karina

  SvaraRadera
 15. Så fina samstämda färger du visar, ja nu kommer hösthimlen med sina vackra färger också.
  Undrar vem/vad den där gubben kikar på egentligen...var det några vackra kvinns hos er idag?!

  Ha en fin kväll! kram

  SvaraRadera
 16. Oljekritan,

  naturens egna pastellfärger har nog använts:).
  Vi har nog planer på både det ena och det andra, men arbetet bestämmer hur vi kan göra. Så är det när man är sin egen...man kan inte säga nej, när det dyker upp arbete, så... måste vänta tills det blir verklig lågsäsong efter nyår någon gång. Före det finns ett par resor som skall göras men i arbetets tecken..Vi hinner träffas Karina!
  Var så säker.
  Ha det gott och jag hälsar spionen som heter Walter.
  Karinkram!

  SvaraRadera
 17. Tina,

  det var det jag fastnade hos i morse, finstämdheten:)Hösten som är på kommande brukar ju vara väldigt vacker.
  Vi har nog bara vackra människor här, har inte sett till någonting annat:), men givetvis så kikar Walter på kvinnorna allra mest..
  Godnattkram!

  SvaraRadera
 18. Så vackert! Men så tidigt är jag inte uppe, så jag får nöja mig med solnedgångar.

  Men du - i dag har jag prövat nässelfrön i frukostfilen, bara några stycken, och så har jag tagit vara på både frön och blad - har torkat såväl i ugn som på altanen, de senare är inte klara än, blir nog lite eftervärme i ugnen så småningom.

  Ska bli spännande att se om jag får nåt resultat... jag återkommer!

  www.bloggblad.blogspot.com

  SvaraRadera
 19. Bloggblad,

  nu känner jag att jag ligger efter i insamlandet. Här måste ärmarna kavlas upp så får vi peppa varandra med nässelfröätning för att få mycket härlig energi när hösten kommer emot:).
  Ha det gott!

  Karin

  SvaraRadera
 20. Då kanske man ska börja dricka myntate ibland då. Inte är väl mintte samma sak?

  Kul med portlaken! Namnet känns bekant men jag kan inte komma ihåg varifrån. Inte Ica i alla fall ;) Som vegetarian sedan länge har jag i och för sig ätit på många lustiga restauranger, det kan ha varit någon sådan. Hmmm, får fundera vidare.

  SvaraRadera
 21. Som i en målning, alltihopa Karin! Den är värdefull den tidiga morgonstunden. Tänk vad mycket vackert man skulle missa!

  Lilla paparazzin gillar jag också - fin. Jag blir också så impad av all din kunskap om växter. Jag får lust att dricka det där teet nu, pronto! Det låter ju jättebra. Säljer ni det?

  Alltid så härligt här Karin

  Kram!

  SvaraRadera
 22. Vissa morgnar är absolut underbara! Hos mig kan det se ut som om berget brinner, riktigt dramatiskt. Gäller bara att vara vaken och dessutom ha kameran beredd.
  Nu är det hög tid att gå uppför trapporna där en bok och en mjuk katt väntar.

  SvaraRadera
 23. Jaha :) så fick jag lära mig något nytt igen. Tack för det.

  Vilken gubbe! Den påminner om nattens mardrömmar... Nog är den fin, jag säger inget annat!!! :)

  Ha en fin rosaskimrande dag!

  kram

  SvaraRadera
 24. Krönikören,

  du har helt rätt, det är inte samma sak som mintte, men smakar nästan lika. Gott i min smak.

  Portlaken är en glad överraskning för vår del, och skall absolut finnas här i fortsättningen också, vilket jag tror att redan är säkrat tack vare självsådden, men jag garderar mig med frön, för säkerhets skull.

  SvaraRadera
 25. Lotta,

  morgonstund har guld i mund, som det heter sedan länge tillbaka. Jag förstår innebörden allt mera äldre jag blir och får vara med om.

  Vi säljer inte mynthateet ännu, men tanken är att vi skall ha så mycket att det räcker till försäljning småningom. Vi jobbar på det....

  Morgonkram!

  SvaraRadera
 26. Ailas,

  ja, du har ju ditt vackra berg med alla färger....och söta Sotis.
  Hoppas du njöt av boken innan John Blund anlände

  SvaraRadera
 27. Lisbet,

  killen i trädgården har blivit döpt till Walther...jag kände mig påtittad när jag vandrade där ute i morse då solen började röra sig uppåt:D. Han ser rätt snäll ut så hoppas att det inte är den här spionen som rör sig i dina mardrömmar
  En finfin dag önskar jag dig också!

  kram!

  SvaraRadera
 28. Men o vilken vacker morgon. Då har verkligen morgonstund guld i mund. Ofta när jag far på jobbet på morgonen är det så där obeskrivligt vackert och ja, hälsobringande egentligen. Då vill jag bara stanna kvar hemma, sätta mig på bron och bara vara. Då är det gott. Det känns lite magiskt när morgonen kommer, ljuset förändras och livet vaknar till igen. En del vaknar och en del försvinner in i skuggan ju mer ljuset kommer.....:)

  Har ni bin och gör egen honung? Du kanske redan har skrivit det någonstans....
  Ann-Louise

  SvaraRadera
 29. LyckligaPraliner,

  morgnarna är sagolika, magiska så här års, egentligen året om:)

  Vi har inte bin men har haft för flere år sedan.
  Ibland kommer tanken på att bli biodlare igen, det är en fin värld i sig, men man skall vara i harmoni och det kan bli för stressigt att ta på sig ännu mera arbete än vad vi redan har..

  Ha en fin måndag!:)
  önskar Karin

  SvaraRadera