onsdag 15 juni 2011

"Jag gick mig ut en afton".....

för att hämta luft...
Idag har dagen gått åt till att göra saker som börjar på bokstaven B.
Baka, baka, bokföra och baka igen. Därför var det helt nödvändigt med ett syreintag och naturligtvis så passade jag på att botografera på samma gång :)
Uffe har tagit emot våra kunder som har varit från Tyskland, Sverige och Finland
Nyponrosen blommar! Så skirt och vackert. Jag är mycket förtjust i nyponen som kommer senare, men äter dem helst under vintern. Då är de som allra godast. När jag kommer pulsande i snön från isen finns nästan ingenting som går upp emot ett frostnupet nypon att påta in i munnen och suga på. En nyponsoppa hör också till varje vinter om inte fåglarna har hunnit före med att plocka dem.
Enligt gammal folkmedicinsk tro har nyponrosens knoppar och blad använts som milt avföringsmedel och som sårmedel. Jag äter dem oberoende av vad de har för verkningar, bara för att de är goda, men C-vitaminer får jag säkert i mig. De lär krylla av dem, vilket betyder att jag inte får skörbjugg:).
Den här knoppen hade sällskap av något smått, men knappast gott. Men vad vet jag?:)
En av dagliljorna har slagit ut. Vid brandtrappan har vi ett ogräsbevuxet land med dagliljor i och tanken är att landet skall försvinna helt eller ersättas med någonting väldigt enkelt och lättskött, som sköter sig självt utan större insats från min sida. Var skall man plantera dagliljor? Jag tar emot goda råd.
Doftpionerna börjar sakta mak bli blomfärdiga. Ljuva blomma...
och så var det det här med schersmin eller jasmin. Hur är det nu? Vad är det vi har?
Vi har många fina exemplar av brudbröd här i år. Länge och väl har vi bara haft två brudbröd i sluttningen men i år finns många:). Förr under nödår malade man rötterna och använde dem till mjöl. Men det är nog väldigt längesedan....

För övrigt är vi väldigt rädda om våra växter i sluttningen, vi låter dem föröka sig så mycket som bara är möjligt, plockar inte någonting där alls.
Vi slår vår lilla "äng" när allt har blommat ut och under åren har den blivit allt vackrare för varje år som gått från att ha varit en torr fnöskig backe.

Pestoreceptet som vi använde igår kväll lovade jag att dela med mig av i det här inlägget.
Igår använde vi kirskål och nässla men det går att använda vilka ätliga växter och örter som helst beroende på säsong och tillgång i naturen och trädgården. T.ex basilika, rosmarin, mynta, spenat, mangold....
Pesto
0,5 liter ogräs:) ca 50 gram
1 dl vatten
1 dl solrosfrön
0,5 dl mandel med skal på
0,5 dl soltorkade tomater
1 dl smakrik ost, vi använder parmesan
3 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
några kvistar persilja
1 msk pressad citron
0,5 tsk salt
svartpeppar efter behag

Mixa allt i matberedare eller med en mixerstav. Vill man ha en lösare konsistens ökar man vattenmängden. Man kan också blanda i både linfrö och sesamfrö men ökar vattenmängden en aning, ev. också olivoljan.

Ett utmärkt smörgåspålägg eller också som pesto till pastasåser.
Lycka till!

Vi har mycket på gång imorgon, två grupper kommer hit, en stor och en liten.
Fötterna skall få ett välbehövligt bad om en stund.
Det sista b-et för dagen.
Tror jag.

16 kommentarer:

  1. Waoh, de skall jag absolut laga....men nypon, som har så vackra blommor...men så mycket kliande fröer i bären. Trots det borde man ta vara på denna så c-vitaminrika fruk/bär.

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott det där pesto-receptet..tack tack, det kopierade jag..Ja nypon är så gott, utan kli i...hade en fd arbetskamrat som bjöd på hemmagjord/hemmaplockade, nyponsoppa, mkt gott och utan kli i...säkert proppfull av C-vitamino...Natti lilla kusin, hoppas du får sova gott för alla fågelskrän, och B-n...kram Karina

    SvaraRadera
  3. Eivor,
    peston blir god!
    Jag spottar ut de kliande fröna, tvi så där bara,:)
    Ha det gott bland alla försommarogräs. Hoppas armen är bättre nu!

    SvaraRadera
  4. Oljekritan,
    tack för godnattönskningarna. Kråkväckarklockan har stannat, tror jag för den väcker oss inte längre:), få se i morgonbitti.
    Tar C-dag imorgon istället för B-dag idag!
    Ha det gott-kram!

    SvaraRadera
  5. Doftpioner är så otroligt vackra!

    SvaraRadera
  6. Carina,
    ja, nästan andlöst vackra och man förstår egentligen inte att naturen kan skapa sådana konstverk, dessutom väldoftande.

    SvaraRadera
  7. Vi har samma visioner... tiden vill bara inte räcka till! "Gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt!" får väl vara en ledstjärna.

    Fina boton av blommorna!
    Haenfindagkram!

    SvaraRadera
  8. Lisbet,

    :D, javisst! Man räcker inte till så mycket man vill, men som du säger, man gör det lilla man kan..
    Tack!:)
    kram

    SvaraRadera
  9. Både nyporosen och doftpionen har en så underbar rosa färgton...tänk om man kunde ha en klänning i den färgen - vad fin man skulle känna sig ;-)
    Bra att vila fötterna!
    kram, Ann-Mari

    SvaraRadera
  10. Ann-Mari,
    som ung flicka hade jag en klänning i den färgen, men nu skulle jag inte passa med mina färger, men du skulle:)!
    Man skall vara rädd om fötter...
    kram!:)

    SvaraRadera
  11. Busy Baker YOU!!
    Kan tro att du måste ta luft ibland, såklart.
    Tänk att du fortfarande har pionernas skönhet att se fram emot!!
    Härligt!
    Härlig blompprakt i trädgården nu!!
    Kramar från Annika the Restonian!

    SvaraRadera
  12. Annika,
    idag skiner solen:) och vi får snart hit femtio personer som vill fika. Nu två italienare som vill äta sallad, efter fikat två cyklister som vill äta. Här rullar det på precis som cykelhjulet...
    Bondpionerna har vissnat men doftpionerna finns kvar. Ljuvliga, ljuvliga
    Kramar från Karin som tittar in i kväll eller när det nu blir hos dig:)

    SvaraRadera
  13. Hej, jäktiga! :)
    Trevligt att du hinner dokumentera det vackra omkring dig, för blommorna är nästan fööör bra just nu. Ska ut och sniffa lite nu, jag också.

    Receptet ska jag testa, absolut... även om jag har ett visst motstånd mot ogräs som föda.

    Fortsatt trevlig dag!

    SvaraRadera
  14. Härligt inspirerande med ditt "naturkök". Har försökt äta nypon, men de jag fick tag på var inte så goda. Här på täppan har vi mest grönt och inte många blomster än. Men det planteras lite då och då. Fast grönt är ju också fint.
    Pestoreceptet låter spännande. Undrar om jag har kirskål här... Hemma vet jag att jag hade det. Vet inte riktigt vilka nässlor vi har heller, eller om de alla är ätliga. Får gå på jakt igen. Kramar

    SvaraRadera
  15. Ailas,
    sitter ju ner nu:)! Men visst det är rätt så fartfyllt just nu, helt rätt. Bakar för fullt ännu och skall tidigt upp imorgon igen. vilken tur att sommarnatten är ljus och vacker och man kan vandra ut och lyssna på ilskna igelkottar:).
    Betänk att alla tama gräs har varit vilda en gång, vi har bara förädlat de s.k. ogräsen.
    Trevlig natt!:)

    SvaraRadera
  16. Magdalena,
    roligt om jag kan inspirera:). Det finns så mycket ätbart runt omkring oss så varför inte?
    Om du hittar längre fram kan du frysa ner dem innan du använder dem. De blir godare om de har blivit frostnupna först, sötare.
    Hittar du inte någonting grönt att sätta i peston kan du använda spenat. Men givetvis det blir mera smak av kirskål och nässla.
    Lycka till med jakten!
    Kramar!

    SvaraRadera