lördag 4 juni 2011

Filmvisningen

om Dånö hembygd, i Geta skolan igår kväll, drog fullt hus! Drygt hundra personer bänkade sig så långt stolarna räckte och sedan satte man sig på borden när stolarna var slut. När filmen var visad, tackades alla "skyldiga" med applåder och liten gåva överräcktes av föreningens ordförande Kerstin Hanf. Filmen är en dokumentär pärla!

Den enda bild jag har från igår kväll!:D Kommunvapnet på skolbyggnaden! Kameran var med men alla gardiner drogs ner för att filmen skulle visas och att störa med blixt var inte att tänka på. Så fotograferandet fick vara.

Ett fenomen som har fascinerat mig sedan barnsben infann sig under kaffeserveringen.
Man hade beställt kaffe och Zuleikatårta för sextio personer, max; nu kom drygt hundra. Egentligen en mardröm för den som skall servera men man måste ju vara praktisk, så jag delade alla bitarna med två och fick etthundratjugo bitar istället och bad dem som var gifta att dela tallrik och sked:D. Allt gick bra och det blev till och med några bitar över.

Det där händer någon gång nu och då men jag minns barndomsmåltiderna som allra klarast, då min mor bad folk som kom på besök i mattider att sätta sig ner och dela vår måltid. Och fastän maten var upplagd enbart för familjen räckte den till gästen eller gästerna och ofta blev det över också.

Och ett annat litet fenomen är att vi får så mycket tillbaka av naturen av det vi har givit den. Matplatsen i sluttningen, där rådjuren har ätit renfoder, bröd och havre, och fåglarna sina solrosfrön under vintern, är fylld av kraftigt växande säd av flera slag. Aldrig någonsin har den torra backen varit så bördig som den är nu. Rådjuren stod i ring runt matstället och tillika som de åt spred de sina "gödselpärlor" utanför matplatsen. Undra på att allting är så kraftigt och "klorofylligt"
Vi lägger fortfarande ut mat där, men nu åt duvorna, som äter sina vetekorn. I sinom tid får vi skörda vackra fröställningar som vi torkar och använder till bordsdekorationer i Gula salen när det åter är vinter. Efteråt bär vi ut alla havrevippor och ger åt fåglarna vid matstället. Ett givande och tagande som är av det goda slaget. Solrosplantor finns också som jag skall bära ner till trädgårdslandet. Lagom till skördetid lyser det solar där för alla och så får fåglarna åter äta upp fröna när tider är.

Vi har också märkt att vår tomt ovanför sluttningen är fylld av blåbärsris. Någonting som vi inte har haft där tidigare. Rådjuren äter blåbär och deras "pärlor" som de släpper på marken ger oss frukt. Visst är det fiffigt, med naturens mångfald, inte sant?:D

Solen skiner från blå himmel, det blåser och termometern står på 20 grader varmt i skuggan.

12 kommentarer:

 1. Visst är naturen ett under!
  Det där med att dela och fylla ut maten så det räcker känner jag igen ;-)Det går fint bara man inte gör problem av det...roligt att det kom mera folk än förväntat och att du löste tårtproblemet!
  Ha en fin lördag.
  kram

  SvaraRadera
 2. Trevlig läsning!!! Åhhhh vad trött jag ä i dag efter gårdagens bragd!! (se blogg) :-)
  Men när man har roligt så brukar det mesta gå för sig...eller hur?

  Steffe

  SvaraRadera
 3. Ann-Mari,
  naturen är ett underverk om något!
  Ja, det är en aning märkligt att få litet att räcka åt många, men precis som du skriver, man skall inte göra problem av någonting som inte behöver bli det.
  Ha en fin lördag du också!
  Karinkram!

  SvaraRadera
 4. Steffe,

  nu måste jag titta efter vad du har varit med om för någonting:). Månne det har med fåglar att göra?

  ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Bespisningsundret!
  Det har nog de flesta av oss förundrats över. Soppa, som går att spä ut, är ju onekligen enklare att fördela mellan såväl inbjudna som oinbjudna.
  Att det kommer några fler än man räknat med, är ju inte ovanligt - men jag funderar alltid över att SÅ många kommer fast de inte anmält sig.
  Margaretha
  i skuggan
  i dag igen

  SvaraRadera
 6. Margaretha,
  bespisningsundret! Bra ord, jag funderade hela huvudet runt på vad man kunde kalla fenomenet. Tack för det! Nu har vi ett bra ord.

  Karin
  i bageriet, idag igen:)

  SvaraRadera
 7. Tur att det löste sig så bra med bespisningen, och härligt med naturens kretslopp :-)

  Här har vi 24° i skuggan och jag börjar fundera på om jag ska gå bort till sjön och ta årets första dopp.

  SvaraRadera
 8. Så rart som vanligt. Det räckte!!!
  Tänk så skönt.
  Här är vi hemma igen och njuter sommarväder.
  Idag har jag köpt makrill......erik ska vara med.
  Stor sommarkram till er på cafeet.
  Eva
  Henriksson

  SvaraRadera
 9. Christina,
  ibland funkar det riktigt bra!:) Det gäller egentligen att bara ta det lugnt och praktiskt.
  Oj, så härligt det låter med årets första dopp. Vi funderar faktiskt på att efter söndagen ta oss ut med båt till vår favoritö. Fastän vi har mycket annat som vi MÅSTE, så tror vi att vi rymmer i alla fall. Senare hinner vi inte...

  SvaraRadera
 10. Eva,
  det räckte:)!
  Har just suttit med dottern och lilla W i trädgården. Suttit och suttit, för den delen, gått omkring med en liten herre som har fått fart på benen men som behöver litet stöd. Vi har livade tider framför oss:).
  Hälsa Erik och de andra!
  Stor sommarkram tillbaka

  SvaraRadera
 11. Att dela med sig skapar en extra fin känsla, tror jag. Gemenskapen ökar helt plötsligt, så där tror jag att ni gjorde något fint.
  Att sedan naturen delar med sig vet vi ju alla, men det är något som vi bara räknar med. Fint med din reflektion kring det hela!

  Här har det varit i varmaste laget idag och så har det också blivit ovanligt många vätskekontroller. Nu börjar det bli lite svalare, så jag går väl ut ett litet tag till.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 12. Ailas,
  du har helt rätt, att dela med sig gör en inte fattig utan tvärtom, man får tillbaka mångfalt.

  Jag räknar faktiskt inte med positiv tilldelning som en självklarhet när det gäller naturen Sköter vi inte om den kommer det nog tillbaka men som det sura äpplet istället. Där är vi själva ansvarigt delaktiga i hur "vinsten" ser ut.

  Vi har haft varmt vi också men vinden har varit rätt hård så det har inte känts så varmt i alla fall. Däremot torkar allting ut igen, så ett regn önskas. Aldrig är man nöjd:D.
  Ha det riktigt bra ikväll!

  SvaraRadera