söndag 29 maj 2011

Uffes skomakarlax

Vi går mot strömmingstider och vi är flitiga strömmingspilkare som fyller "ladorna" för kommande behov. Vi saltar in en del strömming för att kunna göra t.ex skomakarlax.
Uffe var åter till Hällöbryggan och testade efter strömming igår men icke sa´Nicke, bara en . Men de kommer snart!
Spillkråkan flög över till Isaksö via bron, berättades vid hemkomsten. Till och med fåglarna är urbaniserade nu, funderade Uffe:). De tar bilvägen de också.
Olgakatt undrade hur vi gör när vi lagar skomakarlax och därför bidrar Uffe med sitt recept i det här inlägget.

Varsågoda!

Lag till sill och skomakarlax
1,5 dl ättika
3,5 dl vatten
1 dl socker
3 msk kryddpeppar, grovt krossad
3-4 lagerblad

Koka upp lagen och låt den koka 1-2 minuter. Låt svalna

Laka ur saltströmming i rikligt med vatten minst 6 timmar. Klipp huvud och stjärt av den och ta bort ryggbenet. Skiva gul lök och en vitlöksnagel. Gör rullader av strömmingarna och varva dem med lök. Släng med ett par skivor vitlök per varv.
Häll på den kalla lagen och förvara i kylskåp minst två dagar.

Låt er väl smaka!
*************

Här är söndagsvädret grått, vått och blåsigt. I Sverige firar man morsdag och jag passar på och önskar alla mödrar en fin sådan!:)

Vi räknar inte med någon större anstormning av kunder idag när vädret är som det är men man vet ju aldrig, mitt i allt så händer det saker. Och visst, det finns några sorters olika kaffebrödssorter på hyllan och kaffepannan är alltid varm. :)

I Uffes hörna knattrar det från översättningsdatorn och i min blir det bokföring...

Ha en fin dag alla!

14 kommentarer:

 1. Det krånglar med bloggerkommentarerna fortfarande. Provar att skicka anonymt. Regn här också idag. Får hålla mig i huset eller växthuset.
  Kram
  Kerstin (Ölandsvindar)

  SvaraRadera
 2. Kerstin,
  det är litet si och så, fortfarande med Blogger och kommenterandet. Det tycks ta tid för dem att få ordning på allt.
  Ha en fin dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra strömmingsrecept! Låter enkelt. Vi tycker väldigt mycket om strömming i alla former och fasoner i min familj. Själv är jag ju uppvuxen på fisk. Min pappa fiskade alltid när jag och syskonskaran växte upp på vår lilla ö i Nynäshamns skärgård.

  Här regnar det idag och jag tycker det är rätt skönt....det behövs vatten till allt det gröna.
  Hoppas ni får lite ruljangs ändå hos er även om vädret är si och så!
  Ha en skön söndag!

  Kram

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Tankevågor,

  det är riktigt bra och har blivit omtyckt av våra kunder:). Strömming hör till våra absoluta favoriter också och att fiska den själv är litet av pricken över iet. Så härligt det låter med ön i Nynäshamns skärgård:).
  Just nu är det kunder i caféet, en tysk husbil körde in för en stund sedan och Uffe tar hand om dem.
  ha en skön söndag du också!

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 5. Här skiner solen och det blir snart ett firande av modern, dvs mig och andra mödrar i släkten. Vi ska ut tillsammans, men måste vänta in en fotbollsdömande son... Thaimat, så gott!

  Jag hoppas att ni får en skön söndag, med så där lagom många kunder!

  Ska snart testa någon variant att strömmingen, för strömming är gott. Tack för receptet, Karin.

  Förresten, du har fått svar från Pete och mig på min blogg ang drogdebatten. Det är precis som jag förutspådde, det blir engagemang! :)
  Kolla gärna!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Ska testa receptet när jag har kommit åt att köpa saltsill. Det där med vitlöken lockar verkligen!

  Det är ju så att jag ägnar mig hellre åt sill än dess dvärgsläkting strömming;) Att strömmingen är olämplig föda för gravida numera är ju dock för sorgligt. Den får inte ens säljas i övriga EU pga dioxinhalten. Hur är det i Finland, förresten, Sverige har ju undantag för försäljning i vårt eget land, i alla fall. Annars vore det katastrof för bl a surströmmingstillverkarna.
  Fiskar man själv gör man ju som man behagar!

  SvaraRadera
 7. Ailas,
  skönt att "sola" skiner på dig!:) Här skiner solen också!
  Njut av thaimaten!
  Kunder har kommit men inte många, ibland blir det sådana dagar också.
  Det är bra med engagemang i sådana sammanhang!

  kram!

  SvaraRadera
 8. Olgakatt,

  dioxin är gott och gravid blir inte jag längre.
  Men synd är det om dem som måste låta bli att äta bra fisk för dioxinets skull.
  I Finland får man både fiska och sälja strömming, men inte exportera. Vi fiskar endast för eget bruk, saltar in och äter färskt.

  SvaraRadera
 9. Ösregn här, känns som om jag skulle drunkna om jag gick ut...
  Målar i garaget och det går ganska bra det också.

  Kram Tina

  SvaraRadera
 10. the shed,
  det varierar verkligen, här skiner solen från klarblå himmel igen!Men det är kallt i vinden.
  Lycka till med målandet!

  Karinkram!:)

  SvaraRadera
 11. Lika grått, regnigt och blåsigt har dt varit i dag här med. Tack för receptet, som jag har skrivit av och tänker laga någon gång! Som jag har gjort med många andra av era recept, de är så "rediga" att förverkliga. - Bloggandet har legat litet "i träda" för min del.

  SvaraRadera
 12. Skomakarlåda..verkar gött..hu vad länge sedan jag köpte strömming..det var när jag hade katter och man..han älskade stekt strömming lingon och potatismos..själv är jag så pjåskig att jag har problem med benen, inte mina ben, utan strömmingsbenen..
  Jo det blåser rätt hårt här med i denna hålan Örebro..det viner i knutarna. Men vi firade mor Anita och hon var mkt nöjd med allt..
  Det måste vara svårt med beräkningen på vad som går åt en dag, på caféet ert...HUR många som kommer osv..men det lär man sig ju..kommer det en busslast me tanter som är kaksugna, jo då töms ju allt..Måste samtidigt var väldigt roligt att träffa folk från när och fjärran, och bjuda dem på det godaste man har..och se deras nöjda miner, sen talar de om ERT ställe, och minns..trevligt..kan tänka att det är så!! Roligt..och givande..Kul att var egen, men klart mkt slit, det förstås..
  God eftermiddagskram Karina

  SvaraRadera
 13. Sirkka,
  roligt om du har fått igång bloggandet igen:). Jag har saknat dig men vet att det måste bli uppehåll emellanåt, när annat måste prioriteras.
  Roligt att du tycker om våra recept:). Det enkla är oftast det allra godaste.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Oljekritan,
  skomakarlax, strömmingslåda, allt går att göra på salt strömming efter att man har lakat ur den i vatten. Måste nog göra en strömmingslåda innan sommaren...nu blev jag sugen...men får vänta...saltströmmingen är slut.
  Skönt att du inte har problem med de egna benen. Annars så var det farbror Hugo, farfars/din morfars bror som lärde mig att äta hela strömmingen, rubb och stubb förutom inälvorna förstås. Åt gjorde liten Karin så benen stack ut ur mungiporna(inte mina ben:)) för vem vill inte vara klok. Hugo sade strängt åt mig att kloka människor äter hela strömmingen, då får du fosfor och kalk som hjärnan behöver....och gissa vem som åt? Tur det annars skulle det ha varit ännu klenare däruppe än det är nu, haha...Var aldrig Hugo till dig och lärde dig äta strömmingsben?:D
  Det är svårt att beräkna vad som behöver bakas, men man lär sig att baka sådant som har lång hållbarhet.
  Ha det gott!
  Karinkram!

  SvaraRadera