lördag 28 maj 2011

Säga vad man vill....

men att blogga gör en allmänbildad. Inte tu tal om annat.

Mitt blogginlägg, om den persiske prästens dörr som hänger på väggen i Önningebymuseét kommenterades av flere personer, bl.a. av Bosse Taipele som kände till litet mera om prästen, än vad jag själv gjorde. Läs gärna Bosses kommentar i det här inlägget
Via e:post fick jag ett fotografi av Bosse T. som Nya Ålands fotograf har tagit.

Bosse berättar följande:
"Trots att det finns väldigt lite kunskap om honom (Ramazan) så är det möjligt att han blivit avbildad av två åländska konstnärer.

Karl Emanuel Janssons (1846-1874) målning Muhammedansk präst antas föreställa honom.

Ett ansikte på baksidan av en chiffonjé, beskrivet av Kjell Ekström i artikeln Ett olöst chiffonjémysterium i Sanct Olof 1985, kan föreställa honom, och i så fall också ansiktet på det tvådelade skåp från 1782 på Karl-Ers i Svartsmara, Finström som Nya Åland berättar om 30.9.2005, eftersom bilderna på skåpen är så lika."

Bosse T. ser likheter i bilderna på båda skåpen och funderar nu på att skriva en jämförelse efter det att han har "forskat" litet mera. Spännande tycker jag, verkligen och jag ser framemot att få ta del av jämförelsen så småningom

Sedan fanns förstås litet funderingar Bosse och mig emellan om att vi kanske hamnar på Vita Björn, kronohäktet i Kastelholm, när vi använder Nya Ålands bild av chiffonjékonstverket...
Behöver jag säga det? Det om någonting vore väl en upplevelse....och nära till Jan Karlsgårdens Wärdshus skulle det också vara där Mikael rör om i grytorna

Men risken är liten, Nyans foto är en kopia av porträttet och jag hänvisar ju till källan. Fast....Nyan ser kanske en chans att göra en artikel om fångarna på Vita Björn? :) Vi går ju mot nyhetstorketider snart....
Så kan det gå....en dörr på en vägg, med motiv målade av en förvisad persisk präst, kan föra en långt ut i periferin....
*******
Så gjorde två motorcykelknuttar med skrikande magar, för en stund sedan också....de stannade till hos oss här i periferins utkant, och fastän vi hade stängt så hade vi öppet. Nu har de suttit i trädgården och ätit afrikansk domoda med ris, druckit kaffe och ätit kanelbulle. När de for iväg igen, så var magarna hur tysta som helst...och de såg mätta och belåtna ut.

Vi har haft en riktigt skaplig dag vad gäller kundtillströmning.
Nu tar vi också kväll!

8 kommentarer:

 1. Det finns ett prejudicerande domstolsutslag i USA angående ett foto av en teckning. Utslaget var att fotot bara var en reproduktionsmetod av en bild och det var den bildens upphovsrätt som gällde. Men be mej holi inga å leta reda på var ja läst de!
  Fast ett års förvisning till nån av skärgårdskommunerna med gratis uppehälle och piga ska väl gå härda ut.

  SvaraRadera
 2. Bosse Taipale,

  oj, jag tänkte precis be dig om att leta reda på var du hade läst om det domstolsutslaget. Men å andra sidan så är det ju i USA dom hittar på dylikt, så jag skall inte be dig:).
  Ramazan hade det egentligen riktigt bra, när det kommer till kritan.
  Ha det bra du också!

  SvaraRadera
 3. Ramazan..får ju mig att tänka turkiskt..men de har ju snarlika namn i de länderna..arabiska och persiska turkiska....Intressant läsning likväl..trevligt att mätta knorrande magar..afrikansk domoda...vad är det---eller som mitt barnbarn Ines säger, a ä dä??
  Godnatt Karin...Karina

  SvaraRadera
 4. Jo, av att blogga blir man allmänbildad!!!! Sant!
  Vi har stängt fastän vi har öppet.

  Bevingade ord av Pettas. Och
  jag har precis samma livsfilosofi!

  kram

  SvaraRadera
 5. Oljekritan,
  dä ä en kycklinggryta från Afrika ´som heter Domoda:), eller man kan lika gärna göra den vegetarisk, med fisk eller kött. Alltid god!
  Uffe fick receptet av en vän som lever i Afrika, men vi har sett att det finns många recept på den grytan. Bara googla så hittar du flere varianter.

  Karinkram !

  SvaraRadera
 6. Eva Henriksson gillar de bevingade orden.
  De gäller nog bara hos Pettas och Uffe....
  Roligt med magar som inte gnyr.
  Vem lagade grytan - hastigt?

  SvaraRadera
 7. Lisbet,

  så är det:)!
  Naturligtvis så är det öppet fastän det finns lapp på luckan, är man hemma så är man och kunder som är hungriga måste få mat.:)

  kram!

  SvaraRadera
 8. Eva,
  roligt att höra.
  Uffe var faktiskt inte hemma just då, så Karin på Pettas fixade grytan:).

  SvaraRadera