fredag 6 maj 2011

Mjukt.....

och med varsam hand har någon täljt till dessa smörformar en gång i tiden
Att utföra detta fina träarbete kräver rätt hårda nypor, stor skicklighet men också enorm mjukhet att varligt föra täljkniven rätt så mönstret inte förstörs
Idag har jag tvättat smörformarna och lagt in mjukt smör i dem....imorgon hoppas jag att vi kan lägga två vackra smörformationer vid brödet när bröllopsmiddagen vidtar.

Mjukt är temat för den här fredagen som Desiree har valt åt oss att skriva någonting om.
De övriga som deltar i fredagstemat hittar du längst ner i högra kolumnen här i bloggen.

Ute blåser vårlig vind, himlen är blå, solen skiner. Natten har varit kall.
Det var dagens väderleksrapport:D
Ha en fin fortsättning på fredagen!

40 kommentarer:

  1. Vilka skatter! Det kommer säkert att bli ett jättefint middagsbord på det bröllopet!!
    Trevlig fredag :-)

    SvaraRadera
  2. Oh, så vackra formar.
    Jag har min farmorsnånting, gamla ostform - som jag faktiskt gjort ost i en gång (dock inte mjukost). Plus några smörstämplar.
    Jag som ogillar träslöjd hyser den störta beundran för de gamla hantverkarna.
    Margaretha
    i regnet

    SvaraRadera
  3. Oj, så vackert! Detta exempel på mjukt är du garanterat ensam om, dessutom!

    SvaraRadera
  4. Det var ju en fyndig vinkling av temat!
    Så vackert!
    ja, så vackert det kommer bli med smör från dessa formar på bröllopet!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Så härligt att de gamla formarna kommer till användning! Klurigt hantverk. Tänk vad man kan åstadkomma med en täljkniv. Världens bästa arbetsverktyg. Längtar efter att sitta vid brasan i dunklet och sprida spån omkring mig:)

    SvaraRadera
  6. Åh, så fina!!! Hård på utsidan men väldigt mjukt inuti :-)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Ann-Mari,
    jag hoppas verkligen det. Det kan vara litet klurigt att få smöret från formen utan att söndra det vackra mönstret. Håll tummarna!:D

    SvaraRadera
  8. Margaretha,
    jag känner alltid stor vördnad för skickliga konsthantverkare. Jag fick en väldigt vacker och välgjord hemvävd handduk här om dagen som jag är mycket glad över:).

    SvaraRadera
  9. Olgakatt,
    jag är full av beundran för det välutförda mönstret, trots att materialet är hårt:)

    SvaraRadera
  10. Annika,
    vi får hoppas att det blir vackert och helt:).

    kram!

    SvaraRadera
  11. Karin på Fox,
    jag har också täljt i trä ett antal gånger men är ingen skicklig hantverkare inom det området. Blodvite uppstår allt som oftast men roligt är det i alla fall. Doften inte att förglömma.
    Jag är pragmatiker och tycker att man skall använda allt som går att använda. Dessutom blir det väldigt vackert om jag bara lyckas få ut smöret helt ur formen.

    SvaraRadera
  12. Åh, en sån där har jag i gömmorna någonstans, men jag har aldrig använt den.
    De är så vackert skurna, små konstverk i sig själva.

    Så vackert det måste bli med sånt smör på bordet! Hoppas du lägger ut en bild på hur det blev :-)

    När du lägger in mjukt smör i dem fastnar det inte sen i träet? Finns det något knep?
    Nu ska jag försöka komma på var jag har lagt min smörform, huvva.

    SvaraRadera
  13. Oj så fina! Jisses så läckert det måste bli på bordet. Jag har bara sett ostformar men inte för smör..läser här ovan att det kan vara svårt att få ut det. Men jag håller tummarna på att du fixar det!

    Kramar /Tina

    SvaraRadera
  14. Christina,
    jag har haft kontakt med Naturhistoriska museét i Stockholm om de här smörformarna. Visste inte ett skvatt hur man skulle bete sig. Jag fick veta att man skall låta formen ligga i kallt vatten innan man lägger i smöret som måste vara mjukt och sedan in i kylskåpet med allting. Sedan lär det inte vara så svårt att få ut allting helt, men jag känner mig väldigt osäker. Hoppas att jag lyckas...det blir bild om det blir bra:).

    SvaraRadera
  15. the shed,
    ja de är urvackra. Hoppas som sagt att jag fixar det:). Tack för tumhållningen. Håll i ordentligt!

    Kramar!

    SvaraRadera
  16. Pettas: Aha, så det är så man gör! Jag hade formen länge som prydnad i köket i Sthlm, men sen när vi flyttade hit så vet jag inte var den tog vägen. Det är typiskt - nu när jag har fått veta genom dig hur man använder är den borta.
    Det ska bli spännande att höra hur det går med smöret. Att mätta formen med vatten först låter smart. Håller tummarna!

    SvaraRadera
  17. Christina,
    det blir en första test för min del så....tack för tumhållandet:)!

    SvaraRadera
  18. Har aldrig sett sådana smörformar förut. Skickligt hantverk - kul tolkning av temat. Man tager vad man haver som jag också gjort...
    Ha en riktigt skön helg och hälsa Uffe1
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
  19. Musikanta,
    jättefint hantverk. Svenskt!:D
    Duntäcket var fint!
    Uffe hälsar tillbaka!
    kramar!

    SvaraRadera
  20. Bröllopssmör! Härligt!
    Finfina formar! Jag har aldrig sett något liknande:D jättefina! Och tänk sådant tålamod att snida dom så fint och mjukt.
    Hoppas bröllopet går som en dans!
    Härlig helg nu när det äntligen blivit lite varmare:D!
    Kramar!

    SvaraRadera
  21. HeLena,
    formarna kommer ursprungligen från Sverige, från Dalarna och Jämtland till.
    Det hoppas vi på också, att det går som en dans och i vilket fall som helst så blir det dans :).
    Det har lovats ett riktigt fint bröllopsväder!
    Härlig helg önskar jag dig också!
    Kramar!

    SvaraRadera
  22. Det kommer att bli ett jättefint bröllop, dessutom med fina smörformationer.
    Jag vill önska er ett stort lycka till med allt i morgon!

    SvaraRadera
  23. Maken har berättat att det går "vilt" till på Åländska bröllop, så glöm int att håll i hatten när "kanonerna" smäller:D!
    kram igen

    SvaraRadera
  24. Ailas,
    vi får göra vårt allra bästa från vårt håll sett:D. Många av de andra inkopplade var där igår kväll och dukade, pyntade osv. Tack för lyckönskningen! Det medges gärna att det är litet pirrigt när det gäller bröllopsmat.

    SvaraRadera
  25. HeLena,
    :D! Vet! Tänker ta den allra största kockmössan på, så när det smäller så ramlar den ner över både ögon, öron och mun, så blir jag som de där aporna som varken ser eller hör eller kan tala. Eller kanske en stor brun papperspåse fungerar lika bra:D, hahaha....
    Kram igen!

    SvaraRadera
  26. Vilka otroligt vackra smörformar. Litet annat det än massproduktion "Made in China". Skall bli spännande att få litet "reportage" från bröllopet. Ha en fin helg! Kramar!

    SvaraRadera
  27. Fantastiskt att kunna tälja sådana saker. Att inte slita det minsta. Man behöver onekligen vara mjuk på handen för det. Kram

    SvaraRadera
  28. Hoppas allt går bra och alla blir nöjda!
    Du måste ha talat med Nordiska muséet för där kan de mycket om mat och sedvänjor. Å så roligt med så mycket vackert på ett ställe, var det nu blir.??Ett slott?
    Vi har loppis idag i min Hasselaförening....Bra med sol.

    SvaraRadera
  29. Oj vad häftigt! Jag visste inte ens att det fanns något som hette smörformar, dagens ungdom, va? Hur blir man så skicklig? ;)

    SvaraRadera
  30. Såna har jag aldrig sett förut! Visst nog knappt att de fanns, men när jag tänker efter så har jag nog sett vackra smörformationer nån gång på nån restaurang för länge sen. Härligt och annorlunda inlägg!

    SvaraRadera
  31. Anne-Marie,
    måste tänka till!:) Nu är det godmorgon hos dig!
    "Reportaget" kommer. Nu sitter vi här, nyss hemkomna från bröllopsfesten som fortsätter men utan oss...nu behövs inte mat längre, nu är det annat och dans som gäller. Och vi behöver lägga våra fötter högt efter att ha stått, gått och sprungit på hårt golv sedan tidig timme.
    En fin helg önskar jag dig också!
    Kram!

    SvaraRadera
  32. Magdalena,
    helt klart så måste man vara en väldigt skicklig hantverkare som klarar sådant arbete. Stämjärn och speciella knivar krävs. Mjuka behärskade rörelser med fasta nypor, kanske man kan säga så?:D
    Kram!

    SvaraRadera
  33. Eva,
    du har helt rätt, det var Nordiska museét och inte Naturhistoriska, var jag nu fick det ifrån?
    Ibland slirar det betänkligt:).
    Inget slott....du får snart veta:). Ett folkslott kanske man kunde kalla det.
    Hoppas att ni fick sälja bra på loppiset idag!

    SvaraRadera
  34. Simon,

    inte ens jag visste det förrän jag "ramlade" över dem. Därför måste jag ta kontakt med Nordiska museet för att få veta säkert hur och till vad man använder sådana.
    Man tränar!:D Du hade ett fint inlägg om självmord Simon.

    SvaraRadera
  35. Grekland,
    tack!. Jag var också totalt ovetande om smörformar innan jag "ramlade" över dem. Jag köpte dem utan att veta vad de skulle användas till, bara för att de var så vackra och gamla. Men jag vill använda mina saker så nu har jag gjort ett första test:). Här behövs träning.

    SvaraRadera
  36. Rolig, annorlunda tolkning. Jättefina formar och jag hoppas resultatet blev bra!

    SvaraRadera
  37. Bejla,
    tack! Formresultatet visas på nästa inlägg!

    SvaraRadera
  38. Otroligt vackra formar!!!!!!!!

    SvaraRadera
  39. Saltistjejen,
    De är väldigt vackra, nu gäller det för mig att kunna använda dem på rätt sätt också:)

    SvaraRadera