torsdag 19 maj 2011

Fredagstemat, Godast just nu

Desirée, som har dirigentpinnen för maj månads fredagsteman har valt att vi skall berätta vad som är godast just nu.
Jag är precis som den där trasiga gamla vevgrammofonen där stiftet har fastnat i skivan när det gäller vad som är godast just nu. Jag upprepar mig hela tiden alltsedan de sista dagarna i april och några veckor framöver ännu.
Sparris i alla dess former, men allra helst på det allra enklaste sätt med en vällagrad och god parmesan. Jag ledsnar aldrig, tror jag. Och helst skall sparrisen vara grön, den smakar så mycket mera än den vita i min mun, fastän jag tycker att den vita varianten också är en delikatess av stora mått.

Jag är tidig med fredagstemat, lägger ut det på nätet redan nu under torsdagskvällen för att hinna med.
Fredagen är fylld av aktiviteter av olika slag och börjar i tidig, tidig timme med bakning av beställningsbröd. Så snart allting är bakat så drar jag iväg mot Mariehamn....

34 kommentarer:

  1. Jag tröttnar heller aldrig på sparris...mums med parmesan på.

    Ha en skön dag och helg! kram Tina

    SvaraRadera
  2. the shed,

    hur i all sin dar kan man tröttna på någonting så gott?:O
    Allt gott till dig!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Lycka till och ha det så bra med fredagsbaket.
    Kramar från en som känner till det rara bageriet och bagerskan.....

    SvaraRadera
  4. Bra att du påminde mig om att jag har ett paket sparris i frysen. Jag fick ju ett bra tips av maken hur man tillagar den! I Frankrike fanns det mängder av den överallt på grönsaksmarknaderna...
    Ha det gott och lycka till med fredagsbaket!
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
  5. Så enkelt och så otroligt gott! Jag föredrar också den gröna.
    Brukar göra så att jag steker färska gröna sparrisar lite lätt i bitar i en panna och sen tillsätter lite pesto och sen hyvlad parmesan eller Västerbottensost. Supergott till tex. pasta eller som tillbehör till grillat kött.

    SvaraRadera
  6. Vilken bild! Nu blir jag himla sugen på sparris.
    Jag tycker också bäst om den gröna, både till smak och utseende.
    Det enda jag har emot sparris är lukten när man gör "det lilla" ;-)

    Lycka till med fredagsbaket!

    SvaraRadera
  7. Eva,
    tack för lyckönskningen! :D
    kramar från bagerskan

    SvaraRadera
  8. Inte kan jag glömma den sparris jag serverades på Pettas förra året, inte! Jag har sått frön till egna plantor men det ser klent ut, bara ett par har grott. Får ut och leta plantor nånstans.

    SvaraRadera
  9. Nilla,
    och väldigt mycket mums också:O!

    SvaraRadera
  10. Musikanta,
    snabba ryck nu! Ta fram sparrisen och njut av allt det goda!
    Kramar!

    SvaraRadera
  11. Tankevågor,
    ofta är det just det enkla som är godast. Smaken framträder på ett annat sätt.
    Tack för tipset, här skall prövas medan tider är.

    SvaraRadera
  12. Christina,
    vi orkade inte äta upp allting igår till middag, så nu har jag micrat mig en snabblunch och ätit sparris. Igen:D
    Ja, det uppstår en speciell "doft" när man äter sparris.Klänypan på näsan!:D

    SvaraRadera
  13. Olgakatt,
    det tar tid att få plantor från frön, men i era trakter borde det väl vara lätt att få tag på stora plantor? Eller kanske det är på Öland och Gotland man får tag i dem. Nu har de Primörveckan på Gotland och det äts sparris i alla knutar och vrår.
    Synd att avståndet är så långt, annars kunde vi äta sparris tillsammans igen.
    Vår gamla planta föryngrar sig själv i jämn takt och nya små granar uppstår vartefter som de gamla lägger av. Men så har den ju några år på nacken vid det här laget.

    SvaraRadera
  14. Sparris är min/vår favorit också...helt underbart till plankstek t.ex. med bacon omlindat..men godast är nog ändå att äta den som den är lite lagom fixad i stekpannan! Mmmmm...
    Ha en fin helg!!

    Steffe

    SvaraRadera
  15. Från det här stället köpte jag fina och stora plantor, de som sorkarna åt upp.

    SvaraRadera
  16. Sparris var bland det första jag tänkte på jag också när jag gick iväg till grönsaksaffären idag för att göra reportage för temat - men det fanns inte! Grekerna har så mycket andra grönsaker så sparris är rätt sällsynt här. Lycka till med bakning och andra aktiviteter!

    SvaraRadera
  17. Steffe,
    det härliga med sparris är att den passar att äta på alla håll och kanter och olika sätt.
    Ha en fin helg du/ni också!

    SvaraRadera
  18. Christina,
    vilket ljuvligt ställe det ser ut att vara.
    Förstår sorkarna till hundra procent:D
    Hoppas att alla intresserade hittar till "ditt" sparrisställe. Skall tipsa vidare.

    SvaraRadera
  19. Grekland,
    kommer på besök:). Vill se vad som är godast när sparrisen är slut.
    Tack för lyckönskningarna. Ha det bra du också!

    SvaraRadera
  20. JAG vill OCKSÅ äta sparris på Pettas som Olgakatt gjorde.
    MUMS!!
    Tycker då mkt om den grönsaken, men det gör icke min käre Peter så jag tillagar den aldrig hemma.
    HA en fin dag i Mariehamn...
    KRAM!!!

    SvaraRadera
  21. Sparris, näääää! Nu är jag så där ärlig igen. :)

    Det godaste just nu i skrivande stund är kaffe! Jag är nämligen mätt (på fläskfilé och sallad).

    Passar på att vinka med mina jordiga fingrar, drar i mig den sista kaffedroppen och går ut igen.

    Ha det gott och glöm ej att vila lite också!

    SvaraRadera
  22. Annika,
    det går nog bra att äta sparris på Pettas. Den här tiden varje år gäller:). Välkommen!
    Dagen i Mariehamn blev fin och är över, nu hemma igen sedan några timmar.
    Kram!

    SvaraRadera
  23. Ailas,
    nejmendå, är du ärlig, igen!?:)
    Jag tycker också att nymalet kaffe kan vara väldigt gott, men sparrisen tar nog priset när jag är hungrig.
    Vinkar tillbaka med mina icke jordiga fingrar men snart är de lika jordiga som dina fingrar...skall plantera tagetes i några krukor.
    Ha det gott du också och jag lovar att jag vilar lite:).

    SvaraRadera
  24. Jag ÄLSKAR också sparris!!!
    Så himla gott!
    Ha en toppenhelg!
    kramar!!!!

    SvaraRadera
  25. Saltistjejen,
    det är himmelskt:).
    Ha det finfint!
    Kramar!

    SvaraRadera
  26. Sparris:D
    Parmesan:D
    Gärna tillsammans eller var för sig:D
    Jag håller med dig!
    och din bild ser underbart god och suktande ut!
    kram kram

    SvaraRadera
  27. HeLena,
    Gärna både ock och gärna tillsammans med någon annan.
    Kram!

    SvaraRadera
  28. Skönt att du är tidig, jag är sen och fredagen har gått in i lördag utan att jag fått ut temat än. Men det kommer... Kanske vi kan uppväga varann ;) Ååå sparris är så gott, var ett tag sedan jag åt det, men nu blev jag inspirerad att försöka göra det någon dag. Kram

    SvaraRadera
  29. Sparris är ju verkligen så gott. Den kan jag inte heller få nog av. Ha en bra helg.
    KRam!

    SvaraRadera
  30. Magdalena,
    vi uppväger varann! Hoppas att inspirationen håller i sig.
    Kram!:D

    SvaraRadera
  31. Desireé,
    om man en gång har lärt sig tycka om sparris så är man såld för evinnerliga tider:).
    Fin helg!
    Kram!

    SvaraRadera
  32. Förstår att du just nu går på repeat, sparris är gott!!

    Stor kram!

    SvaraRadera
  33. Ewa,

    alla dagar!:D

    Stor kram tillbaka!

    SvaraRadera