onsdag 4 maj 2011

En liten nostalgikick

Även fast det har kommit och gått folk här hela dagen, telefonen har ringt...så finns det alltid litet tid till att stå och tänka när man är i matskapartagen
Plötsligt, något senkommet, kom jag ihåg att jag hade tänkt lägga ut första majbilder från tidigt femtiotal den första maj i år. Idag föll polletten ner. Minnet är bra fastän kort:)
På den tiden hade man "riktiga " gasballonger, stora och fina, som sprack lätt eller som åkte upp i taket när man kom hem....
Några dagar senare låg ballongen som ett litet skruttigt russin på golvet.
Bilderna är från Uffes fotoalbum och den lille killen är mycket större och äldre idag:)
Det går att klicka bilderna större. Stuket på kärran är väl fin?

Nu tillbaka till dagens verklighet....ett lass skogssvamp skall hackas fint

22 kommentarer:

 1. Ah vilka fina bilder, både killarna och kärran har schysst stuk.
  Jag anar att den minsta killen är din Uffe ;-)

  SvaraRadera
 2. Vagnen ser ju urmodig ut. Vilken skapelse.
  Vi hade nog ingen sådan. Jag fick sitta upp med ett stöd i liggvagnen. Undrar om pappa drog vagnen i majtåget. ???Inga bilder togs. Men 1953 gick jag själv med som 10-åring.

  SvaraRadera
 3. Christina,
  den minsta var min Uffe, helt rätt:)
  Jag minns att jag fick en dockvagn i trä, grönmålad, så trä var melodin på den tiden.

  SvaraRadera
 4. Eva,
  den är fin eller hur?
  Jag vet inte vad jag har suttit i som barn, har inte några bilder och inte några minnen av att någon har berättat det heller. Däremot var jag en hejare på att gå från början så kanske min praktiska mor tyckte att det var onödigt med en vagn:D. Ibland önskar man att man kunde fråga dem...men det är för sent nu.
  Timothy väntar ivrigt på att få träffa Erik:D

  SvaraRadera
 5. Åh vilken fin barnkärra..Har sett nån liknande som mamma hade Peter i..Brorsan är 62 år nu!!!.fina foton, man blir glad av gamla foton..Vilken lycka att få en så tror vacker ballong....
  det var så jag fann dig..skulle skriva om morfar, googlade hans namn och så dök du upp..det var skoj!! Kram

  SvaraRadera
 6. Han kan väl ha varit en tre-fyra år vid det laget din Uffe...Jag åkte också i en barvagn av trä, men den var svart och större. Den här barnvagnen måste ha varit mycket elegant!

  Kramar från Ingrid som försöker lära sig skriva på sin nya minilaptop som är mycket svårflörtad och oerhört känslig. Utan mus dessutom...

  SvaraRadera
 7. Så fin kärra! Jag var helt galen i de där ballongerna som barn. När vi till exempel såg studentutspring så stod det alltid ballonggubbar med hela knippen av ballonger i olika färger. Min pappa lovade att jag skulle få en knippe när jag tog studenten...det hade jag glömt då. ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Musikanta,
  han var ca ett och ett halvt år när han sitter i vagnen. Redan på den tiden gillade han glass:).
  Svärmor har alltid varit med sin tid och följt trenderna, så säkert var det senaste ropet vad gällde barnvagnar i Helsingfors på den tiden.

  Kramar från Karin som känner till det där med laptop utan mus...men man lär sig:D

  SvaraRadera
 9. Ewa,
  ja, inte sant?
  Jag ville alltid ha en röd ballong, ibland en lång avlång sådan som såg ut som en mask. Ballonggubbar stod det här hos oss också i Mariehamn på huvudstråket och krängde ballonger så det stod härliga till, när de tog slut fixades nya bakom ett högt plank:D.
  Risken är väl att du hade gått till väders om du hade fått alla ballonger i ett knippe, så det var kanske tur att du glömde bort det.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Oljekritan,
  Den bilden har jag också sett! Anitha har en ljus trenchcoat av något slag på sig om jag minns rätt och ser jätteglad ut där hon skjuter fram vagnen med Peter.
  Titta in på http://ole-bloggboken.blogspot.com/ klicka på läs mer under Bosse Taipale så kommer du till en sida om din morfar, min farfar. Under rubriken Åsnebryggor hittar du en intervju som gjordes med honom om Moshulu när den låg i Norge.
  Din uppdykande liksom en stor ballong, kusin;D
  Karinkram

  SvaraRadera
 11. Men vad är det som ser ut som en trasslig ruska på båda bilderna?

  SvaraRadera
 12. Vilka roliga bilder och håller med om vagnen är så fin. Stora ballonger och man ser hur nöjda de är. Kramar

  SvaraRadera
 13. Härliga nostalgi-bilder! Och vagnen är helt ljuvlig. Minns hur spännande det var att få årets Majvippa och ballong :-)

  SvaraRadera
 14. Olgakatt,
  trodde att ni i Sverige också hade majviska eller majvippa som man också kallar det. En käpp med mångfärgat strimlat silkespapper som prasslar så härligt när man vippar på det. Ett absolut måste när man är liten. Timothy hade gjort en egen trasslig ruska i skolan nu till första maj.

  SvaraRadera
 15. Magdalena,
  jag minns själv hur härligt det var med all rekvisita som bara hör till när det är första maj. Ballonger, viskor, tutor, snurror ....säkert ännu mera hör till att välkomna våren.

  SvaraRadera
 16. Ann-Mari,
  vagnen är ljuvlig, absolut rätt ord!:D
  Jag tror att även dagens barn upp till tonåren tycker att det är spännande med all första maj-rekvisita. Jag minns också känslan av att få ta emot ballongen av försäljaren. Andaktskänsla och vördnad infann sig, för den kunde ju flyga iväg om man inte höll i den ordentligt:D

  SvaraRadera
 17. Känner igen stuket på vagnen från mitt eget album. Men min var tvåfärgad.Gasballonger, baskermössa, sockervadd, sandaler, åka spårvagn, mata änderna på Skansen,rinnande kylvatten i fönstret hos slaktaren, det är barndomsminnen från mina tre första år i Stockholm. Sedan flyttade vi därifrån. Man borde skriva ner allt sådant.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 18. Ölandsvindar,
  Man borde skriva ner mycket mera än vad man gör.
  Änderna matade vi på Lilla Holmen, sandaler, knästrumpor (fast det var svinkallt:)) minns jag också bra. Rinnande kylvatten i fönstret minns jag inte men däremot Uffe minns det som kommer från Helsingfors.
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 19. Vad härligt det är med nostalgi i stora lass i form av gamla bilder och barnvagnar!
  Jag är lite för ung för att minnas detta själv...
  Kram!!

  SvaraRadera
 20. Annika,
  du är helt säkert för ung; är det inte en skön känsla att vara det någon gång, haha:D. Jag minns inte heller de där barnvagnarna och vet inte ens om jag har skjutsats fram och tillbaka i någon men säkert...och då var den säkert av trä, kan jag tänka mig:)
  Kram!

  SvaraRadera
 21. Nej, majvippor har jag inte hört talas om förut. Jag googlade och hittade att vipporna är finsk tradition på första maj men har förekommit i Sverige, mest på Valborg och i Göteborg - om Wikipedia är att lita på, vill säga.
  Min svåger, nu pensionerad lärare, brukade berätta saker för ibland misstrogna elever. Då la han till "om ni inte tror mig så kolla på Wikipedia!". Sen skyndade han sig att lägga in sina påståenden på, just det, Wikipedia!

  SvaraRadera
 22. Olgakatt,
  de är helt säkert en finsk tradition som också har sökt sig till Åland. Det var ett måste när jag var barn att ha en viska som vi kallar dem.
  En viss fördel är det visst att själv kunna lägga in fakta på Wikipedia:D. Finurligt!

  SvaraRadera