måndagen den 6:e september 2010

Det blir mycket av det sista den här tiden...

i trädgården, vartefter man skördar...idag tog jag vara på den allra sista basilikan

för den här säsongen. De allra bästa, vackraste bladen som fanns kvar har jag nu använt att göra pesto av tillsammans

med valnötter (istället för pinje, som jag inte hade hemma)

vitlök, parmesan reggiano, salt och olivolja

Nu har vi en burk stark pesto i kylskåpet att använda till fyllningar i olika maträtter och i pastarätter.
Pettas pestorecept ser ut så här:
1 stor näve valnötter (pinjenötter)
1 liter basilikablad, ca
2 dl riven parmesan reggiano
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
Olivolja ca 2 dl. Jag börjar alltid med ca 1 dl och späder på mera om så behövs. Peston skall vara smidig och oljig. Förvara peston i kylskåp, men det går bra att frysa den i isbitsfack och knipsa ut en bit i taget efter behov.
**
Jag har en mandelkvarn som jag river nötterna i, finfint..
Ibland hackar jag basilikabladen med en kniv och mortlar dem; idag använde jag mixern
och lade vitlöken i på samma gång
Jag river osten fint och blandar allting väl . Tillsätter saltet och oljan gradvis, rör om tills peston känns smidig och lättarbetad. Fyller på burk och lägger ett extra lager olja över allting.

Maken är en handlingens man och har inhandlat en fjärilsbok åt mig/oss som överräcktes vid lunchtid. Glada överraskningar en måndag i september. Han är en riktig gulling:)
Nu väntar gräsklippningshögar som skall bli gröngödsel. På sätt och vis blir jag gödselspridare om en liten stund....

Idag har vi haft fyra hela kunder!! haha...säsongen är slut...fyra dagar kvar av öppethållningen..
En grupp på femtio personer tänker besöka oss i mitten av oktober, bokningen inkom i morse..

6 kommentarer:

  1. Tack för recept! Jag sparar det, just nu känns det inte läge att bunkra upp när vi snarare är i avvecklingsfasen, så smått.

    Hur länge håller det i kylen? Det borde väl hålla rätt länge eftersom det i princip är en oljeinläggning?

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Marianne,
    uppriktigt sagt så kan jag inte svara på hur länge det håller; men det borde hålla hur länge som helst eftersom det är precis som du själv skriver; en oljeinläggning. Vi använder rätt mycket pesto så det blir aldrig särskilt gammalt hos oss och just därför har jag ingen erfarenhet om livslängden.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Sedär, hoppas ni gillar boken. Verkligen ett referensverk. Tittar ofta i mitt exemplar under sommarperioden.

    SvaraRadera
  4. Mats,
    som jag skrev, maken är en handlingens man; lika snabbt som ögat beställdes boken:). Den ser väldigt bra och intressant ut och skall studeras noggrant i fortsättningen. Den får ligga framme i butiken under fjärilssäsong så kan våra gäster också bli studeranden...
    Tack för tipset än en gång!

    SvaraRadera
  5. Vilket recept! DET ska jag faktiskt ta och skriva ut på en gång. Supergott!!!
    Fyra kunder...
    Ja, jag antar att det är dags att slå igen nu. Sorgligt? Eller skönt? Men en stor grupp har ni ju på inkommande i okt.
    Kram!!

    SvaraRadera
  6. Annika,
    det blir faktiskt rätt så starkt, men pesto skall ju ha mycket kräcka.

    Idag har vi haft 11 kunder! Vi vet att det blir så här den här perioden, men när vi ändå är hemma så håller vi öppet när ingen annan har det och det uppskattas förstås. Vi kan göra så mycket annat under tiden medan vi väntar på de få som kommer, om de kommer:).

    Om knappt två veckor är det Öppna gårdar-helgen och vi är med i evenemanget. Ifjol hade vi drygt 1600 personer på besök, så det jämnar ut sig, haha...hösten börjar också bli inbokad med både catering, konferenser, kurser och annat så ..ingen fara på taket, men fyra kunder är inte mycket att skryta med, fastän de är viktiga de också..och är bättre än noll.

    Det är både sorgligt och skönt; nu finns tid att sova ut ordentligt på morgnarna igen; vi är aningen slitna så det är behövligt...
    Kram!

    SvaraRadera